Al·lèrgies

Article de Cristina García. Dietista

És probable que alguns de vosaltres estigueu en la llista d’espera de més de 13.000 persones per al·lèrgia que anunciava no fa gaire el diari El Punt Avui. I és que ja ho diu la dita “la primavera, la sang altera”.

Però què és una al·lèrgia?

Una al·lèrgia no és més que una reacció desmesurada del sistema immunitari davant d’una substància (al·lèrgens) que és percebuda com ofensiva.

Els símptomes més habituals són degotejos nasals, esternuts, picor, granellades, edema (inflor) i asma. Aquests, venen provocats per substàncies que deixen anar els mastòcits, cèl·lules de defenses, substàncies com per exemple la histamina.

Per això quan es pateix hi ha aquesta afectació es sol receptar un antihistamínic que té la funció de bloquejar els receptors de la histamina i com a conseqüència els seus efectes.

Els al·lèrgens més habituals són el pol·len, els àcars de la pols (Dermatophagoides pteronyssus), les espores de floridura, els cabells d’animals, certs aliments, picades d’insectes i medicaments com la penicil·lina.

“[…] L’al·lèrgia respiratòria –concretament, la rinitis al·lèrgica–, acompanyada de tos i esternuts, és l’al·lèrgia primaveral, que coincideix amb un increment del pol·len a l’atmosfera. El pol·len és, de fet, la causa de quatre de cada deu casos d’al·lèrgia respiratòria.[…]”

En cas de patir d’alguna al·lèrgia, el primer que has de fer és visitar a un metge i fer cas de les seves indicacions. La fitoteràpia també et pot servir com a complement a la prescripció mèdica.

Plantes i aliments amb propietats antihistamíniques són: el kiwi, la llimona i el julivert (rics en Vitamina C) i les cebes, all, tàperes i pomes (font de quercetina).

Els flavonoides constitueixen un dels grups de substàncies naturals que han demostrat tenir efecte per a la prevenció i el tractament de malalties al·lèrgiques. La quercetina és un flavonoide.

perillaUna altre remei natural és la Perilla frutescens , una planta molt semblant aparentment a l’ortiga amb grans propietats antial·lèrgiques.

Altres plantes que et poden ajudar són Groseller negre (Ribes nigrum), que actuaria com els corticoides (antiinflamatori i antial·lèrqics) però sense ser tan agressiu.

Finalment, citar els ous de guatlla, que segons he pogut llegir “menjats per esmorzar contribueixen a millorar les al·lèrgies respiratòries ja que la proteïna que contenen són un potent antial·lèrgic.”

Així que no ho dubtis, si tens revist sortir a caminar un matí, fes-te una torrada d’un bon pa integral amb un parell d’ ous de guatlla acompanyats de ceba breument saltejada. Pots acompanyar-ho d’una compota de poma o d’un kiwi.

I recorda, dieta i descans són l’entrenament invisible.

REFERÈNCIES

Més de 13.000 persones, en llista d’espera per al·lèrgia, http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/1115062-mes-de-13-000-persones-en-llista-d-espera-per-al-lergia.html; Barcelona, 9/04/2017

¿Qué es una alergia?; http://www.muyinteresante.es/curiosidades/preguntas-respuestas/que-es-una-alergia

Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínic , http://www.scaic.cat/index.php?p=page/html/detallnoticia/2477/002/2

Grup Immunologia, Introducció, http://www.ub.edu/immunobiol/

Propiedades Grosellero negro o zarzaparrilla negra ,http://www.enbuenasmanos.com/propiedades-grosellero-negro

El grosellero negro: antialérgico y antiinflamatorio natural

http://www.lavanguardia.com/aromaterapia-medica/20150430/54430315338/grosellero-negro-antialergico-antiinflamatorio-natural.html

Fitoterapia de apoyo en el alivio y prevención de las manifestaciones alérgicas

http://www.cienporciennatural.com/profesionales/articuloprofesional/fitoterapia-de-apoyo-en-el-alivio-y-prevencion-de-las-manifestaciones-alerg

 

Deixa un comentari