Article de Cristina Garcia. Dietista
Menú per a qui s’ha passat aquest Nadal i ho sap
Molts de vosaltres us haureu excedit un xic, per dir-ho de manera suau, aquestes festes de Nadal. I és que resistir a una bona escudella i la seva carn d’olla, el capó tot farcit, els canelons de Sant Esteve, els torrons, el Tortell de Reis i tot això acompanyat de cava i vi, realment es fa difícil. Però ara cal posar punt i final al festival calòric i tornar als hàbits saludables del dia a dia.
Si ets dels que s’ha passat aquest Nadal i ho saps, tot seguit trobaràs uns senzills consells per tornar a la rutina tan necessària i un menú per ajudar-te a arrencar.
Consells que cal recordar:
1- Acomiadar-se. Cal fer fora de casa a tots els menjars sabotejadors. Buida la nevera i tots aquells racons amagats i secrets, ja ens entenem, oi?, de totes les restes. Pot regalar o donar a alguna persona tot allò que a tu ja no et fa cap servei. Adéu i fins l’any que ve.
2- Fer un “reset”. Cal tornar el més aviat possible a la rutina. Un cop hagis començat, veuràs que en un tres i no res, ja has tornat als teus hàbits.
3- Aprofitar el canvi. És un bon moment per millorar els hàbits saludables. Aprofita aquesta nova empenta per sortir a caminar més, menjar més verdura i cereals integrals, greixos bons i saludables i que gaudir de la fruita de temporada.
4- Descobreir nous sabors. Aprofita per incorporar nous sabors a la cuina. Avui en dia pots trobar moltes divertides i senzilles receptes a Internet. T’atreveixes amb una nova recepta per setmana?
Bé, ara anem a per la dieta (DESCARREGA’T EL MENÚ DE LA DIETA EN PDF que tens al final d’aquest article)
Per començar, et proposo fer una primera setmana més estricte però gustosa. Es tracta d’un menú fàcil de seguir i que l podràs fer sense cap mena de complicació. Cal tenir en compte que està pensat per persones sense patologia. Si veus que algun dels aliments proposats no te’ls permet el metge, pots substituir-lo.
Per norma general i aquesta setmana de bondat sobretot, és una boníssima idea prendre una tassa ben gran de caldo vegetal abans dels àpats principals. Fes un caldo vegetal a base de nap, api, porro o ceba, tomàquet, pastanaga i col. Pots deixar-ne fet per a tres dies.
S’aconsella una infusió digestiva desprès de dinar i sopar. En pots trobar a qualsevol herbolari o tenda de productes dietètics.
Per amanir i potenciar el sabor fes ús d’una cullerada sopera d’oli d’oliva, sal, pebre, herbes aromàtiques (orenga, herbes provençals, farigola, romaní, alfàbrega,…), mostassa, vinagre de poma, llimona, picada de ceba i all.
Personalment, sempre afegeixo un grapat de germinats a les amanides. Els germinats de raves, col llombarda, ceba i porro donen un color i gust molt autèntic al menjar i són una gran font de vitamines.
La compota de poma millor feta a casa ja que les marques comercial porten molt de sucre. És la cosa més fàcil de fer que hi ha. Només cal tallar les pomes en quarts, ficar-les dins la cassola tapada amb un dit d’aigua, un xic de suc de llimona i canella a gust. Escalfar a foc lent per tal que es cogui en el seu propi suc. En acabat passar-ho pel triturador.
I molt important, fer la llista de la compra amb la planificació del menú setmanal al costat. Això és bàsic!
I recorda, caminar i practicar esport seran els teus grans aliats.