Cireretes d’Arboç

Article de Cristina García. Dietista

El cirerer d’arboç ja treuen els colors.

Molts de vosaltres ja haureu pogut veure els colors dels cirerers d’arboç tot fent una bona marxa nòrdica. Hi és que poder gaudir d’ells és tot un luxe. Dins de cada cirera d’arboç es troba un cofre secret de propietats que ara us desvetllaré.

De nom científic Arbutus unedo i de la família de les Ericaceae, com ara també el mirtil o nabinera i unes altres 1500 espècies, el podem trobar per tot el Mediterrani.

El fruit és una baia molt rugosa i color vermell ataronjat. Una curiositat és que quan el fruit està ben madur concentra una quantitat d’alcohol. De fet, el seu nom unedo procedeix del llatí -edo, que significa “menjar” i unus– = “un de sol”, fent referència a la conveniència d’ingerir un sol fruit per evitar el mal de cap i l’embriaguesa que provoquen els arboços. Però per tastar el seu gust madur, encara hauràs d’esperar fins l’hivern que és el seu punt òptim. No és estrany de veure flors i fruits madurs de l’any anterior al mateix ramell doncs, de fet, els fruits triguen en madurar 1 any sencer.

La seva textura farinosa, a molts us pot semblar un xic rasposa, és per això que una bona manera de menjar les cireres és en forma de melmelada o pastís.

cirereta_d'arboçA nivell nutricional són una font de salut. Vols saber tot el que t’aporta?

Vitamina C. Potent antioxidant, necessària per a la síntesis de col·lagen, participa de la reparació i creixement dels teixits, ajuda a l’absorció del ferro, aquell que trobem als llegums, protegeix les mucoses i evita l’aparició de l’escorbut.

Antocianines. Principi actiu del grup dels flavonoides, que afavoreix i protegeix la visió.

Tanins. Principi actiu astringent que pot interessar en el cas de diarrea, antioxidant i antibacterià. És també per aquest contingut en tanins que pot produir molèsties estomacals, motiu pel que cal tornar a recordar que no s’ha d’abusar del seu consum.

A nivell de fitoteràpia es recomana en casos de diarrea, disenteria, afeccions de l’aparell urinari, afeccions hepàtiques, arteriosclerosi.

Ara que ja sabeu un xic més d’aquest fruit i us convido a esperar que estigui ben madur per fer una melmelada casolana i acompanyar algún dels vostres plats.

I recorda, dieta i descans són l’entrenament invisible.

REFERENCIES

Ericaceae: http://www.dipbot.unict.it/sistematica_es/Eric_fam.html

Madroño, Real Jardín Botánico: http://www.rjb.csic.es/jardinbotanico/jardin/index.php?Pag=27&cod=90

Cirerer d’arboç: http://www.alzinar.com/plantes_jadineria_arenysdemunt_maresme_barcelona/Els%20fruits%20de%20lhivern/Cirerer%20darboc

https://www.plantas-medicinal-farmacognosia.com/productos-naturales/madro%C3%B1o/

http://www.elarboldelavida.net/madrono-pl-229.html

 

 

Deixa un comentari