Si tens hipertensió arterial, camina, camina i camina!
Article de Cristina Garcia. Dietista
Aquesta vegada us vull parlar de la hipertensió arterial.
Aquest article que us presento té dues parts. Aquest on recomano l’exercici físic i un proper on us parlaré de la dieta. Dos aspectes a tenir en compte per prevenir i controlar la hipertensió arterial.
Molts cops sentim a parlar de la hipertensió arterial i les seves conseqüències que estan associades a factors de risc cardio-vascular. Parlem de pressió arterial alt quan els valors són >140/90 mmHg. Però és realment important tenir-la sota control? Hi ha mesures no farmacològiques que ens poden ajudar a millorar els valors de la pressió arterial (PA)?
La resposta és SI.
La hipertensió arterial (HTA) és una malaltia silenciosa. Només el 75% dels que la pateixen en són conscients. Actualment a Espanya hi ha una prevalença de la HTA que balla entre el 23% i el 42%, sent més rellevant a partir dels 43 anys i encara més un cop fets els 65 anys. Es preveu que cap el 2025 la xifra de persones afectades estarà prop dels 6 milions.
Es poden establir dos tipus de HTA. La HTA secundaria (5 al 10% del total) d’etiologia molt concreta i normalment vinculada a factors genètics. I la HTA essencial o primària (90 al 95% del total) de causes indeterminades, tot i que hi ha factors que predisposen com l’obesitat, la dieta, la manca d’exercici físic, l’estrès, el tabac i l’alcohol entre d’altres.
Entre les mesures terapèutiques, independentment de que ja s’estiguem prenent antihipertensius, cal destacar la dieta (cal controlar el sobre pes) i l’exercici físic.
Quin és l’exercici que et convé fer si ja pateixes de HTA o si vols prevenir-la?
Principalment l’exercici aeròbic (caminar, córrer, bicicleta, nedar…), tot i que activitats de força sense càrregues màximes també es podrien prescriure. L’exercici aeròbic ha de ser el principal tipus d’activitat en un programa de control de la HTA.
Així doncs, caminar a una intensitat moderada entre el 50-70% FC màxima de 45 a 60 minuts diaris, fora ideal. Si no t’és possible fer-ho cada dia, també s’han vist millores practicant-ho de manera intermitent de 3 a 5 cops per setmana.
Cal tenir ben clar que l’exercici físic té una relació inversa amb el desenvolupament de la HTA i així mateix, el sedentarisme incrementa la seva prevalencia. Per aquest motiu la recomanació de caminar o realitzar alguna altra activitat aeròbica, serveix tan com a mesura preventiva com per mesura terapèutica.
La marxa nòrdica en aquest sentit és una pràctica molt escaient, ja que és de llarga durada, per tant, aeròbica, dinàmica, amb gestos repetitius i comporta el moviment de grans i petits grups musculars, incrementa el metabolisme, la freqüència cardíaca i suposa una despesa energètica.
En cas d’estar sota tractament farmacològic i sigui quin sigui l’exercici que decideixis realitzar és imprescindible que li comentis al teu metge.
En el pròxim article us parlaré de les recomanacions dietètiques per a prevenir i controlar la hipertensió arterial.
I recorda, dieta i descans són l’entrenament invisible.
Informació extreta de
Del Valle Soto, M. y Manonelles Marqueta, P. Y De Teresa Galván, T. Y Franco Bonafonte, L. Y Luengo Fernández, E. y Gaztañaga Aurrekoetxea. (setembre – octubre 2015). “Prescripción de ejercício físico en la prevención y tratamiento de la hipertensión arterial. Documento de Consenso de la Sociedad Española de Medicina del Deporte (SEMED-FEMEDE)”. Archivos de medicina del deporte. (nº 169, Volumen 32(5), ISSN: 0121-8799).