Xocolata per fer SALUT!

Article de Cristina García. Dietista

La xocolata és un d’aquells aliments que generen molta controvèrsia. Tot sovint, la gent amb la boca mig closa i ben baixet em diu a consulta que menja un xic de xocolata, com si d’una confessió es tractes.  Davant de tal confidència només faig dues preguntes. Primera, quina xocolata menges. Segona, quanta quantitat menges? I és que la xocolata amaga preses de xocomolts secrets beneficiosos si sabem escollir bé. T’animes a descobrir-los amb mi?

Els natius de sud Amèrica anomenaven al cacau “aliment dels Deus” i és d’aquí d’on sorgeix el nom científic Theobroma cacao L. unió de Theo (Déu)  i Broma( aliment). La xocolata s’obté a partir de la llavor d’un arbre tropical, el cacau, a la que se li afegeix sucres, mantega de cacau i altres productes. En quant més pura és la xocolata més beneficis ens aporta i a l’inversa, quan més afegit conté més ens hem d’allunyar d’ella. La meva recomanació és comprar xocolata mínim del 85% .

Entre els beneficis que aporta el cacau o la xocolata negra, us en citaré quatre.

Primer. És beneficiós pel cor. Estudis mèdics han pogut demostrar que consumir aquest aliment és inversament proporcional a la prevalença amb malaltia  coronaria. Això és degut al contingut de flavonoides, especialment epicatequina, i de minerals com el magnesi i el potassi.

Segon. Redueix el risc cardiovascular.  L’explicació és que millora els valor de la pressió arterial així com regula la producció d’òxid nítric que té una funció vasodilatadora.

Tercer. Té gran poder antioxidant. Això és degut a la quantitat de procianidina que conté. Tot i així cal a dir, que si els derivats processats del cacau no es poden considerar rics en aquest principi actiu.

Quart. Ajuda a la memòria. S’ha pogut demostrar que el cacau pot  millorar a un procés anomenat acoblament neurovascular.

llavorsParaules textuals de l’Acadèmia Americana Neurology “Les persones grans amb discapacitat per acoblament neurovascular a l’inici de l’estudi que van prendre dues tasses de xocolata al dia durant un mes van tenir una millora significativa de la funció cognitiva i el flux sanguini cerebral.”

Cal a dir , que també s’ha pogut comprovar que les persones consumidores habituals de quantitats de xocolata, presenten major Índex de Massa Corporal (IMC), és a dir, pateixen de sobrepès o obesitat. L’explicació és senzilla. Es tracta de persones que porten dietes desequilibrades. Un xic de xocolata negre és saludable, sobrepassar aquest bocinet que ens fa tan feliços, pot ser un perill en quant a augmentar pes es refereix. El cacau en cap moment a de substituir altres aliments tan importants con la fruita i la verdura.

Com sempre tot aliment en la seva justa mesura i sense esdevenir un impúls infrenable, pot formar part de la nostra dieta.

I recorda, dieta i descans són l’entrenament invisible.

 

Informació extreta de:

La riqueza de antioxidantes en el cacao,  http://www.consumer.es/seguridad-alimentaria/sociedad-y-consumo/2005/04/14/17654.php

Djoussé, Luc et al. “Chocolate Consumption Is Inversely Associated with Prevalent Coronary Heart Disease: The National Heart, Lung, and Blood Institute Family Heart Study.” Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland) 30.2 (2011): 182–187. PMC. Web. 28 Mar. 2018.

Sorond, Farzaneh A. et al. “Neurovascular Coupling, Cerebral White Matter Integrity, and Response to Cocoa in Older People.” Neurology 81.10 (2013): 904–909. PMC. Web. 28 Mar. 2018.

Neurovascular coupling, cerebral white matter integrity, and response to cocoa in older people, http://n.neurology.org/content/early/2013/08/07/WNL.0b013e3182a351aa

Cacao y alzhéimer, http://alzheimerinformativo.blogspot.com.es/2013/09/cacao-y-alzheimer.html

Beure dues tasses de xocolata al dia pot ajudar a mantenir el cervell sa, http://www.catalunyapress.cat/texto-diario/mostrar/365821/beure-dues-tasses-xocolata-dia-pot-ajudar-mantenir-cervell-sa

Utilidad del chocolate para mejorar de la función cognitiva en ancianos, http://www.saludjuntos.com/utilidad-del-chocolate-mejorar-la-funcion-cognitiva-ancianos/

Deixa un comentari